Linser

Det finns många varianter av kontaktlinser, för de flesta behov och synfel. Det är mycket viktigt att få sina linser tillpassade av en utbildad optiker, för att ögonen ska må bra och allt ska fungera väl.

Engångslinser

Med engångslinser tar du ett par nya var gång du ska använda dem. Det självklara valet för dig som vill använda linser t.ex. vid sportutövning eller fester. Naturligtvis kan du även använda dem för mer kontinuerligt bruk. Finns i många styrkor, och numer även vid astigmatism.

Dygnet runt-linser

Med dessa linser kan du, om de personliga förutsättningarna finns, ha samma linser i ögonen i upp till en månad i sträck. Allt tack vare att de är tillverkade i ett material som släpper igenom maximalt med syre till ögat. Passar också bra för dig med torra ögon och vill använda linser under din vakna tid, men tidigare kanske haft problem med det.
Månadslinser och tvåveckorslinser
Ett bra och prisvärt alternativ. Du sätter in och tar ut dem varje dag. Däremellan rengör och desinficerar du dem. Det tar inte mer än några minuter varje kväll. Efter en månad (alternativt två veckor) slänger du linserna och tar ett par nya.

Halvårslinser

Används som månadslinser fast man har samma par i upp till 6 månader. Var tidigare ibland det enda för personer med komplicerade synfel, men börjar tappa sin roll då utbudet av månadslinser ständigt ökar.
Stabila (hårda)linser
Kräver längre tillvänjningstid än mjuka kontaktlinser. Förekommer i Sverige i allt mindre utsträckning, men kan ibland vara ett bättre alternativ än mjuka kontaktlinser.

 

Cibavision
Bausch&Lomb
Acuvue